Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: tentoonstelling

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat: Heerlijke primitieven

Meestertekeningen van Jan Van Eyck tot Hiëronymus Bosch, een tentoonstelling in het rubenshuis te Antwerpen.

2. Waarover:

                Zie hier

Wanneer: Zaterdag 3 augustus 2002, 14.00 uur.  

4..Waar : 
             Rubenshuis
                Wapper    
   
                  Antwerpen  
 
5. Kost: euro per persoon  

Hierin zit ook de kost voor een deskundige gids.

De toegangskaartjes geven u ook het recht om achteraf, individueel en op eigen initiatief, tevens de tentoonstelling in het museum Mayer Van den bergh te bezoeken.

.6 Inschrijvingen
worden ingewacht tot
17 juni 2002 stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7 Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.
Jan Verhelst

Waarover

Vlaanderen kent in 2002 een unieke samenloop van tentoonstellingen, gewijd aan de Vlaamse kunst van de middeleeuwen. Naast tentoonstellingen in Brugge en Leuven loopt tijdens de zomermaanden in Antwerpen het project Heerlijke Primitieven. Het Rubenshuis zorgt voor een hoogtepunt met een tentoonstelling die de Meestertekeningen van Jan van Eyck tot Hiëronymus Bosch uit heel Europa en de Verenigde Staten voor het eerst samenbrengt. Ze maakt deel uit van een programma van exposities en activiteiten rond de laat-middeleeuwse pronkstukken in de rijke Antwerpse museumcollecties. Zo neemt de Scheldestad een eersterangsplaats in binnen de evenementen rond oude kunst die tijdens het jaar 2002 in de Vlaamse kunststeden te beleven zijn .

 

Deze tentoonstelling is voor ons als het ware als een "brug" tussen onze uitstappen naar Brugge 2002 (Jan Van Eyck) en die naar Rotterdam 2001 (Jeroen Bosch).

Het belang van de schilderkunst van de zogenaamde Vlaamse Primitieven  en het nieuwe realisme dat zij introduceerden wordt sinds lang onderkend,  maar hun tekeningen blijven tot vandaag vaak verhuld in het duister van  de prentenkabinetten. De delicate en met zorg gekoesterde bladen zijn  meestal slechts bekend in een kleine kring van deskundigen.
De tentoonstelling Meestertekeningen van Jan van Eyck tot Hiëronymus  Bosch betekent dan ook een primeur: in dit overzicht kan een breed publiek  voor het eerst kennis maken met de sublieme tekenkunst van ongeveer 1425 tot 1510. De werken zijn van een uitmuntende kwaliteit - vaak uitgevoerd in  zilverstift op gegrondeerd papier, maar ook hun context is heel  bijzonder. De tekenkunst ontstond pas aanhet einde van de 14de eeuw.
De kunstenaar maakte zich toenlos uit de strakke middeleeuwse  atelierpraktijk, maar tegelijk bleef de traditie belangrijker dan de  individuele vernieuwing. Dat verklaart waarom vele vroege tekeningen werden gemaakt als kopie of herhaling van bestaande composities. Een belangwekkend aanknopingspunt met de locatie van het Rubenshuis biedt de persoon van Rubens zelf. Als geleerde kenner schatte hij het werk van zijn voorgangers buitengewoon hoog. Enkele van hun tekeningen waren in zijn persoonlijk bezit, sommige daarvan overwerkte hij eigenhandig.
Voor dit project selecteerden de tentoonstellingsmakers 55 bladen, een kleine maar wezenlijke keuze van de mooiste en meest representatieve tekeningen. Het overzicht van bijna 100 jaar tekenkunst van de Vlaamse Primitieven voert langs vier kunstenaars die tot de verbeelding spreken: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en  Hiëronymus Bosch, telkens met hun groep van navolgers.
Bij de spraakmakende bruiklenen die naar het Rubenshuis komen, is Jan van Eycks beroemde Heilige Barbara uit het Koninklijk  Museum voor SchoneKunsten, Antwerpen. Andere voorname  bruikleengevers zijn de prentenkabinetten van Londen, Parijs, Wenen, Berlijn, Rotterdam, New York en Amsterdam. Er komen ook tekeningen uit Luik, Braunschweig en Oxford, waaronder het prachtige blad met De ontmoeting van Jacob en Rachel van Hugo van der Goes.
Meer info http://www.heerlijkeprimitieven.be/

Noot: de aanleunende tentoonstellingen in het museum Mayer Van den Bergh en het museum van Schone kunsten worden door Kul & tuur niet bezocht. Voel u  uiteraard vrij dit zelf eventueel te doen (mayer van den bergh in de prijs inbegrepen, zie hoger).