Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: theater

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat: HET LIED DER VLAAMSE ZONEN

2. Waarover:

                Zie hier

Wanneer: Zaterdag 17 januari 2004, 20.15 uur.

4..Waar : 
             't Klein Raamtheater
             
Lange Gasthuisstraat
            2000 Antwerpen
5. Kost:
10   euro per persoon  

.6 Inschrijvingen

worden ingewacht tot 17 december 2003 stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7 Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Jan Verhelst

Waarover

Dardenne, Goetschalckx en Co leggen de boeken neer
van Bruno De Vuyst

't Klein Raamtheater

Hugo Calens, een Vlaamse selfmade man, die door hard werken hogerop geraakt wordt geconfronteerd met de harde maatschappelijke werkelijkheid. 
Want is Vlaanderen niet achterdochtig, jaloers, zelfs rancuneus, benepen in zijn valse schaamte, achter de hand smalend over wie vooruit gaat, geduldig wachtend op de val en zelf niet tot een begin van gezond chauvinisme in staat? Dit land houdt van zijn helden, als ze maar niet van deze tijd zijn. Anciënniteit wordt beloond, niet innovatie. Lintjes worden gegeven omwille van vele jaren van niet ontdekte misdrijvigheid, of gewoon omdat men zo lang op een stoel heeft gezeten dat het opmerkelijk wordt. 
En in dat decor, ergens tussen Rubens en Raveel, loopt Hugo Calens, een man die beter verdient maar enkel krijgt waar hij recht op heeft, niets dus. 
Maar omdat het Vlaanderen is, wordt het verhaal verteld op zijn Vlaams, met een begin van hilariteit dat in stil snikken overgaat. De monoloog is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Bruno De Vuyst, geregisseerd door Walter Tillemans en gespeeld door Carry Goossens. 

Deze monoloog schetst de sfeer in Vlaanderland, ergens halverwege de vorige eeuw. Het bedrijfsleven van de kleine ondernemer werd gedomineerd door een kruideniersmentaliteit die leugenachtig staande hield dat zakendoen altijd op deze manier gebeurde, en vooral dat dit ook zo zou blijven. Een verstarde wereld waarin weinig of niets veranderde. Stel je nu maar eens voor dat je je hele kantoorleven aan hetzelfde antieke houten bureau slijt!

Het klassenverschil tussen de patron en zijn personeel viel samen met een taalverschil. De Franstalige burgerij sprak een houtig pseudo-Frans en had haar eigen Frans-Vlaamse kranten zoals La Flandre Libérale, of La Métropole. Mijnheer moest behoorlijk Vlaams kunnen om met zijn klanten en personeel te kunnen spreken, maar Madame gebruikte vaak een schabouwelijk plat Vlaams om met haar keukenmeid te praten.

De misstappen van de enfants terribles van die wereldvreemde bourgeoisie werd netjes toegedekt . Maar aan de andere kant was het voor een gewone Vlaamse jongen heel moeilijk om op te klimmen op de sociale ladder. het snelst ging het misschien nog door te trouwen met een minder geslaagde vrouwelijk exemplaar van de hoger stand, zoals Hugo Calens in dit stuk doet.

website  www.raamtheater.be