Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard:tentoonstelling

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat: REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal.

 

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: Zondag 27 september 2009, 14:00 u

4..Waar :OLV Kathedraal
                   Handschoenmarkt
                   2000 Antwerpen.

 

5. Kost: 

  • NSN werknemers in actieve dienst en één persoon die hen vergezelt: 3 euro per persoon
  • Alle anderen: 8 euro per persoon

(In deze prijs zit naast het toegangsticket ook de kost voor een deskundige gids)

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 5 september 2009 stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Walter Van Brussel, Dirk  Verbeek en Jan Verhelst

Waarover

Van 5 juni tot en met 15 november 2009 loopt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen de tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. De tentoonstelling staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

1559 was het oprichtingsjaar van het bisdom Antwerpen. 450 jaar geleden werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk omgedoopt tot de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een verjaardag om te vieren met een prestigieuze tentoonstelling!

In haar 450-jarig bestaan groeide de Kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden van de Kathedraal tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was er één van.

De hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er acht uit haar vaste collectie tentoon. Het gaat hier over veelal imposante werken, hoofdzakelijk triptieken van vaak wel 5m breed en 3m hoog die in het huidige kathedraalinterieur geïntegreerd zullen worden. Deze unieke ‘in situ’ hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.

De curatoren, dr. Ria Fabri en dr. Nico Van Hout, geven aan de hand van de tentoongestelde altaarstukken een kijk op het toenmalige mecenaat door ambachten, gilden en broederschappen. Ze laten de bezoeker toe de verwevenheid van maatschappij, geloof, kunst en cultuur in de 16de en 17de eeuw te herontdekken en werpen een licht op de iconografische en socio-economische ontwikkelingen doorheen de eeuwen.

Een begeleidende, rijk geïllustreerde catalogus zal diverse kunsthistorische en historische bijdragen bundelen rond atelierpraktijken, opdrachtgevers, consumptiepatronen en het ambachtswezen

meer info: zie http://www.dekathedraal.be/nl/tentoonstelling.htm