Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard:boottocht

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat: boottocht op de Schelde

Een boottocht op de Schelde met een deskundige gids

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: zondag 31 juli 2011, 13:45 u tot 17:45 u

4..Waar :

Opstappen in Temse
Wilfordkaai 14, Temse

plannetje zie hier

   

5. Kost: 

  • NSN werknemers in actieve dienst en hun achterban: 3 euro per persoon
  • Alle anderen: 11 euro per persoon

In deze prijs is inbegrepen:

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 29 juni 2011. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Alex Sauwens, Walter Van Brussel, Dirk  Verbeek,  en Jan Verhelst

Waarover

Eerste rondvaart
Voor de eerste korte rondvaart varen we vanuit Temse richting St-Amands. Temse was vooral bekend om de voormalige Boelwerf, waarvan de bedrijfsterreinen zich langs de Schelde uitstrekten. De Schelde wordt hier nog steeds de "Zeeschelde" genoemd. Dit verwijst naar het feit dat de Schelde hier nog rechtstreeks in verbinding staat met de zee, waardoor ze ook nog steeds aan de getijden onderhevig is. Het eerste dorp dat we voorbijvaren is Tielrode, aan de monding van de Durme, dit was oorspronkelijk een steenbakkersdorp. Daarna komen we aan Weert, gelegen op de rechteroever, in dit dorp vind je een boeiend streekmuseum met wisselende tentoonstellingen. We varen verder voorbij Hamme-Driegoten, met zijn veerdienst, het natuurreservaat 'De Bunt' en het gedenkteken voor de schrijver Filip De Pillecijn. We verkennen nuhet land van de "Stille Waters". Het dorpje Mariekerke is sinds deze Tv-serie vooral gekend omwille van de veerdienst. Wat verder komen we aan St-Amands, het geboortedorp van de dichter-schrijver Emile Verhaeren, die als geen ander de Schelde beschreef. Hij ligt er samen met zijn echtgenote begraven in een praalgraf op de oever van de Schelde. Hier keren we en varen terug richting Temse.
De pittoreske Scheldedorpjes trekken in de zomer veel ééndagstoeristen.

Tweede Rondvaart
De tweede korte rondvaart gaat richting Rupelmonde. Juist voorbij Temse varen we onder de Temsebrug door, dit is langste auto- en spoorwegbrug van Vlaanderen (365m) die werd gebouwd in 1955. De streek waar we nu doorheen varen was vroeger vooral gekend voor zijn steenbakkerijen. Getuige hiervan zijn de oude uitgravingen tussen Steendorp en Rupelmonde. De Rupeliaanse kleilaag werd hier volledig weggegraven en nu zijn het waardevolle natuurgebieden met diepe visrijke putten.
We keren ter hoogte van de Rupelmonding en de toegang tot het Zeekanaal, dit kanaal vormt de verbinding tussen Brussel en de Schelde. Rupelmonde ligt hier schuin tegenover op de linkeroever. Het is de geboortestad van de beroemde geograaf Mercator (1512-1594). Dit stadje is ook gekend voor zijn 16de eeuwse Spaanse getijdenmolen, het Zonnewijzerspad en de Graventoren. Deze toren is het restant van een 12de eeuwse waterburcht van de Graven van Vlaanderen. We varen terug richting Temse. We passeren de gemeente Hingene en het "Wimsbroek" op de rechteroever. Iets verder zie je "de Notelaar", het vroegere jachtpaviljoen van de Hertogen d'Ursel. Dit prachtig gerestaureerde gebouw was een van de locaties van de TV-serie 'Stille Waters', het werd gebruikt als woning voor de heer Vorlat. Daarna varen we verder langs "Het Buitenland", dit is een gehucht van de gemeente Bornem, en het "Buytenland Schoor" tot in Temse.

Indien het getij dit vereist, wordt de volgorde van de trajecten omgekeerd.

Zie ook http://www.rivertours.be/nl/boottochten/temse_b.htm