Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: tentoonstelling

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat:  Radiomuseum OIen

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: ZONDAG 30  maart  2014, 14:15

4..Waar : Olens Radiomuseum
                   Gerheiden 59
                    2250 Olen

5. Kost: 

Voor NSN werknemers in actieve dienst en 1 persoon die hem/haar vergezelt: 2 euro per persoon
Voor alle anderen :5  euro per persoon.

In deze prijs is inbegrepen:

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot  25  februari  2014. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening
IBAN BE80 4143 2961 0177, BIC KREDBEBB van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Bart Vandeputte, Alex Sauwens, Dirk  Verbeek,  en Jan Verhelst

Waarover

Radio is een medium dat pas in de 20ste eeuw  werd uitgevonden, en voor een groter publiek vanaf de jaren 1920 stilaan gemeen goed werd. De mensen van het radiomiseum in Olen  hebben een ongelooflijk hoeveelheid toestellen verzameld en meestal terug aan de praat gekregen. Bij een bezoek dat ik een paar jaar geleden aan dat museum heb gedaan, heb ik zowat alle radiotoestellen teruggezien die pakweg de laatste 70 jaar (of langer) door familieleden (grootouders, ouders, nonkels, tantes, broers en zussen,en  ikzelf)  werden gebruikt

Daar waar er oorspronkelijk misschien maar één radio in een gezin stond, werd dit later "gedemocratiseerd", vooral sinds de tijd van de transistorradio. Bij een bezoek aan dit museum stel je vast hoeveel toestellen je eigenlijk zelf wel kent, maar dat je niet echt  vermoedde. Het radiomuseum is een combinatie van nostalgie, en geschiedenis van vormgeving en techniek.

Naast de misschien minder bekende Belgische merken zoals Siera, SBR en Novak, waren er de grotere Nederlandse en Duitse merken zoals Philips, Grundig en Telefunken. En niet te vergeten de Radiobell van onze collega's van den Bell Telephone.

In de jaren 1960 kenden de zelfbouwers zeker het merk Socora, en vanaf de jaren 1970 overspoelden Japanners zoals Sony de Europese markt met toestelletjes van allerlei aard.

   
Ter gelegenheid van 100 jaar radio is er nu ook een tijdelijke tentoonstelling.  De tentoonstelling brengt de geschiedenis van de radiocommunicatie in België en haar voormalige kolonie Kongo voor de schijnwerpers, dit in de perioden van vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog. met koning Albert I als drijvende kracht. De eerste radio-uitzending gebeurde op 28 maart 1914 vanop het koninklijk domein te Laken, net 100 jaar geleden dus.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er radiocommunicatie aan het Belgische front, met de vliegtuigen, met de enclave Baarle-Hertog en in Kongo, ondersteund door een groot centrum in Calais (Frankrijk) .

Deze vroege manier van communicatie via radio komt uitvoerig aan bod.

   

Zie ook http://www.radiomuseum-olen.be