Red Star Line museum op 21/9/2013:

Indrukken van JV

We zijn vandaag  op uitnodiging naar de preview van het red star line museum geweest.

On-geloof-lijk, prachtig. (In het Amerikaans klinkt dit nog sterker: amazing, outstanding enz ;-) )

Als genealoog met expertise in overzeese emigratie was dit een geweldige ervaring .
Antwerpen heeft tussen 1873 en 1935 ongeveer 2.6 miljoen emigranten zien passeren.

In de inkomhall annex winkeltje en bar hangt er een reeks fotos, die de tocht volgen van een jongen van 17 jaar, die in 1911 op zijn eentje vanuit de buurt van Warschau naar Antwerpen gekomen is, om daar met de Red Star Line te emigreren naar de US. In 2013 heeft een fotograaf die tocht opnieuw gemaakt.
Als je het museum binnenkomt ga je door een galerij van schimmen en stemmen in verschillende talen, de emigranten voorstellend. Dan is er een tentoonstelling rond migratie door de eeuwen heen. Steeds zijn er mensen geweest die op zoek waren naar een beter leven. De eersten waren dikwijls echte avonturiers. Later kwamen vrienden of familieleden over, die door de vroeger geemigreerden  opgevangen werden. Soms bv ging eerst de man de uittocht van zijn familie voorbereiden. En als alles klaar was, stuurde hij geld op om vrouw en kinderen te laten overkomen.
En dan een kaleidoskoop van verscheidene getuigenissen, opgenomen op video van emigranten of hun nazaten die hun verhaal deden. Objecten die verwijzen naar hun origine. Sommigen zagen het niet zitten, en zijn teruggekomen. Zo een mevrouw, die nu hier in Vlaanderen in een woon en zorgcentrum woont, was met haar ouders naar de states geweest, maar ze waren tijdens de depressie teruggekomen. Verhalen over bekende en onbekende mensen die via Antwerpen geëmigreerd zijn.
Antwerpen als stad in de tijd van de emigranten. De "middenstatie" als grootste gebouw dat ze ooit gezien hadden. Helpers en charlatans die in de omgeving werkzaam waren, ten goede of ten kwade . De logementen die door de stad moesten gecontroleerd worden.

Kunstenaars zoals Van Mieghem en Laermans die hun indrukken rond de landverhuizers neertekenden of schilderden http://lapagedagnes.wordpress.com/2012/07/13/eugene-laermans-landverhuizers/

http://www.vanmieghemmuseum.com/

Foto’s, objecten en video’s overal (Hier en daar een PC die bleef hangen, maar dat zullen kinderziekten zijn zeker?)

Het verhaal van de red starline en zijn boten. Maar ook van de "keuring" van de mensen op medisch gebied. Het "desinfecteren" van de bagage en de kleding. Gezinnen die uit mekaar werden gerukt als één van de kinderen medisch afgekeurd werd.
In hun tocht naar de states hadden ze emigranten aan boord. Maar in de omgekeerde richting vervoerden ze vaten olie. Olietankers bestonden nog niet.

Ook aandacht voor migranten bv die de laatste decennia vanuit Noord-Afrika naar België kwamen.

Als kers op de taart staat op het einde van de tentoonstelling bv een piano van de bekende componist Irvin Berlin (auteur van o.a. "White Christmas" en "God bless America") , die met de red star line geëmigreerd is. Schepen Heylen is trots dat de familie Berlin dit aan het Antwerps museum heeft gegeven, en niet aan een Amerikaans museum.
Tenslotte kan je de toren op waar je een prachtig zicht op de omgeving hebt.

En vandaag hadden we een preview. Met een Engelse speech zonder spiekbriefje van schepen (vice-mayor in het Engels)  Philip Heylen, die zelf sterk betrokken is, zodat hij de bijnaam "mister red star line " kreeg in de US. Was dit een voorbode (of tryout) voor koning Filip, die dit museum vrijdag komt "inaugureren"? (Of komt hij na ons ;-))
Hier zullen we nog terugkomen, met bezoekers uit binnen- en buitenland. Collega’s genealogen, Kul & Tuur, en de Canadese Mona-Lisa Verhelst (geen familie) wiens voorouders hier rond 1894 geëmigreerd zijn naar Canada, en die we in 2007 al mochten rondleiden in het land van haar voorouders.

Echter gezien het grote succes, zijn al veel kaarten verkocht, en plannen we een Kul & Tuur uitstap pas in het voorjaar 2014.

Antwerpenaars zijn chauvinisten, maar over dit museum mogen we toch zeker fier zijn.
Enkele fotokes. Gezien we geen flash mochten gebruiken, zijn sommige foto’s niet scherp. En de keuze is maar zeer beperkt
http://www.flickr.com/photos/janverhelst/sets/72157635764153895/

Is dit iets anders dan de tentoonstelling, die we een paar jaar geleden bezochten in een loods?

Een paar jaar geleden werd onder stimulans van Red Star Line verzamelaar Robert Vervoort een tentoonstelling georganiseerd in een loods van ik dacht de waagnatie, waar de Red Star Line werd belicht. Ook daar zijn we toen met Kul & Tuur gewest

Robert Vervoort heeft nu zijn verzameling overgedragen aan het museum. Elementen uit de tentoonstelling toen zal je terugzien, maar ze is enorm aangevuld met andere objecten, getuigenissen van mensen die de overtocht hebben gemaakt, multimediatoepassingen, objecten overgekomen uit de VS, enz.