Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: daguitstap

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat:  Mons Culturele Hoofdstad 2015: Van Gogh in de Borinage

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: WOENSDAG 15 april 2015,  vanaf 7:00u

4..Waar : Mons, verschillende locaties

 5. Kost: 

Voor Nokia werknemers in actieve dienst en 1 persoon die hem/haar vergezelt: 45 euro per persoon
Voor  anderen: 65 euro per persoon.

Hierin is inbegrepen:
- autobusrit naar en van Mons. met twee opstapplaatsen : Herentals en Mechelen
- gegidste rondleiding in de binnenstad
- middagmaal  met streekgerecht in een lokaal restaurant
- bezoek aan de Van Gogh-tentoonstelling met een deskundige gids
- bezoek aan "Grand-Hornu" in de buurt van Mons, een historische site waar vroeger ook een ATEA R&D groep was.

Niet inbegrepen zijn drankjes.

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 15 maart 2015. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening
IBAN BE80 4143 2961 0177, BIC KREDBEBB van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen.  Gelieve ook aan te geven WAAR u opstapt: Herentals of Mechelen.
Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . ..
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Bart Vandeputte, Dirk  Clays  en Jan Verhelst

Programma

uur Wat Verklaring
7:00 Opstappen op parking NOKIA Herentals Laat uw auto op de parking van Nokia (Atealaan 34, Herentals) en neem de bus ter hoogte van het NOKIA gebouw.
07:35 Opstappen op parking Technopolis Mechelen (E19, afrit Mechelen-Zuid) Laat uw auto op de parking van Technopolis Mechelen en neem daar de bus.
10:00 Aankomst in Mons, introductie Aan het locale VVV kantoor, met een videopresentatie
10:30-12:00 Gegidste wandeling in Mons Wandeling in de historische binnenstad onder leiding van Nederlandstalige gidsen. (zie hieronder)
12:00-13:45 Middagmaal in restaurant op grote markt Met lokaal streekgerecht.
13:45-15:45 Bezoek  tentoonstelling "Van Gogh in de Borinage" in het B.A.M. (Museum van Schone Kunsten). Bezoek  met Nederlandstalige gidsen aan de tentoonstelling rond Van Gogh (zie hieronder)
16:00 Vertrek naar Grand-Hornu Kort bezoek aan de historische site van Grand-Hornu
18:00 Vertrek naar huis  
+/-19:45 Aankomst Technopolis Mechelen  
+/- 20:15 Aankomst NOKIA Herentals  

Beschrijving stadswandeling

Vertrek op de  Grote Markt met haar gebouwen uit de 11de eeuw en ontdek het stadhuis van Mons en zijn zalen, die verschillende tijdperken vertegenwoordigen. Bezoek nadien de tuin van de Burgemeester en loop langs enkele oude straten van de stad in de richting van het Belfort in barokstijl en het bijhorende park. Ontdek tot slot de Stiftskerk van de Heilige Waltrudis en laat u onderdompelen in een opmerkelijk erfgoed: glas-in-loodramen uit de 16de eeuw, beelden van Du Broeucq, relikwieën van de heilige, architectuur van het gebouw.

 

 

Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar

Tijdens zijn verblijf in de Borinage, van december 1878 tot oktober 1880, geeft Vincent van Gogh zijn leven als predikant op en kiest hij voor een kunstenaarsbestaan. De tentoonstelling laat u de periode ontdekken waarin de schilder sterk werd beïnvloed omdat hij, tijdens zijn verblijf in de mijnstreek, resoluut de artistieke ideeën ontwikkelde die grotendeels de basis zouden worden voor zijn later werk. Met een zeventigtal schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh schetst de tentoonstelling een mooi beeld van wat hem allemaal inspireerde. Daarnaast worden meer dan twintig werken getoond die hij gekopieerd heeft, of die zijn werk beïnvloed hebben. Het is niet enkel de bedoeling om een beeld te vormen van het begin van zijn artistiek traject, maar ook om de levensomstandigheden in de Borinage uit de tijd van de schilder te schetsen.

Mijnwerkersvrouwen

De geboorte van een kunstenaar

Van de werken die hij in deze periode maakt, hoofdzakelijk kopieën die geïnspireerd zijn op gravures en schetsen van andere kunstenaars, en van de werken die hij nadien in Brussel maakt (tussen oktober 1880 en april 1881) zijn er maar weinig bewaard gebleven. Het belang van deze eerste maanden in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, die bepalend zijn voor de rest van zijn werk, ligt echter niet enkel in zijn oeuvre tijdens deze periode. Hij kiest hier voor een meer persoonlijke aanpak en thema's die tijdens de rest van zijn leven aan bod zullen blijven komen. De dagelijkse realiteit van het leven van arbeiders en boeren blijft hem boeien, niet enkel omdat hij zelf grote bewondering koestert voor schilders als Léon Lhermitte, Jules Breton en Jean-François Millet, maar ook doordat hij dezelfde moeilijke levensomstandigheden deelt met de mijnwerkers en arbeiders uit de Borinage. Deze thema's, die hij al tijdens zijn verblijf in de streek verkende, zijn als een echo die tijdens zijn hele later werk doorklinkt: simpele arbeiders, de bescheiden woningen waarin ze leven en de wevers die hij met grote bewondering gadeslaat in maart 1880, maar die hij pas in 1883-1884 vereeuwigt, omdat hij er nog veel meer aantreft in het Nederlandse Nuenen, waar hij dan leeft. In 1889-1890 keert hij terug naar zijn eerste jaren als kunstenaar door opnieuw kopieën te maken: in Saint-Rémy herbewerkt hij de werken van kunstenaars die hij bewondert. Deze keer echter gebruikt hij zijn schildertalent in plaats van zijn tekentalent. En in Auvers-sur-Oise inspireert hij zich op voorbeelden van studies die hij al tijdens de eerste maanden van zijn kunstenaarsbestaan gekopieerd had.

Grand-Hornu

Le Grand-Hornu, een gewezen steenkoolmijn en industriecomplex, brengt een uitzonderlijke getuigenis van de Industriële revolutie.  Opgetrokken tussen 1810 en 1830 door Henri De Gorge, industriekapitein van Franse oorsprong, vormt dit heuse project voor een stadswijk een uniek voorbeeld van functionele stedenbouwkunst op het Europese vasteland bij het begin van de grote industrialisering.  
Le Grand-Hornu is gebouwd in een neoklassieke stijl en omvat werkplaatsen, kantoren, een arbeiderswoonwijk en de residentwoning van de beheerders, het "Kasteel De Gorge". Booggewelven, geveldriehoeken en halfronde vensters benadrukken de werkplaatsen en de kantoren van de steenkoolmijn en vormen een majestueus ensemble.
In de 90er jaren van de 20ste eeuw had Siemens Atea hier een R&D afdeling.
Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Le_Grand-Hornu

Noot: Zoals gewoonlijk hadden we dit bezoek willen plannen in een weekend. Echter door het grote succes van de Van Gogh-tentoonstelling waren alle weekends al volgeboekt, zodat we genoodzaakt waren te boeken op een woensdag. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.