Reacties op het filmpje

Frans Jonckheer

Jan , voor mij allemaal onbekenden.

Willy Rummens

- inderdaad einde jaren 60
- ik zie op positie <54sec> reedrelais, waarvan er in begin jaren '70 massa's werden 
  geproduceerd; wij produceerden de 4A relais inderdaad ook voor GTE Milaan, beschikten   oa 
  over 5  8-koppige wikkelmachines die toen (reeds in Herentals) zelfs in 3 shiften
  draaiden om aan de vraag te voldoen. Het was de tijd van de - voor ingewijden- fameuze  "Motte"-soldeermachines waaraan we ook een beetje van onze grijze haren te danken
   hebben. Katalogeer dat maar onder "nostalgie", maar toch goed dat we 't mochten   meemaken.
- vanaf <1'50>, de montagelijnen van de post 800, gefilmd op de 4de verdieping in Berchem
  (afdelingschef Van Wallendael). Deze lijnen verhuisden nadien mee naar Herentals.
- <2'10>: de toenmalige tekenzaal in Berchem (afdelingschef Jasson), waar internationaal
  voetbalscheidsrechter Robert Schaut eveneens actief was.
- <2'23>: als ik goed kijk, bemerk ik in deze uitstalkast ook een "compteur". de Kwh-meter 
  voor het toenmalige Ebes, die op de AM ( afd. Appareil de Mesure) op de 4de verdieping
  in Berchem werd geproduceerd; er werden toen ook nogal wat "compteurs" voor Congo
  geleverd die vooraf in een klimaatkast speciaal geijkt werden om de hoge temperaturen
  ginds te compenseren.

André Peeters

Heb nog eens goed gekeken, maar zie niemand bekend. Eerst dacht ik de Nackaerts te mogen herkennen op het tekenbureel, maar ik vermoed niet dat hij het is. Tekenbureel wordt hier afgedaan als studiebureel, wat helemaal niet waar was natuurlijk. De tekenaars moesten gewoon tekenen hetgeen wij zegden. Als een nieuwe tekenaar binnenkwam dan moest die enkele weken alleen maar normletterkes schrijven met eigen gerief. Van Jason kregen ze geen chinese inkt of mogelijk ook geen pennen. Den Harry is daar begonnen die zal er wel meer van weten. Ik weet nog dat ik eens recht naar mijne tekenaar ging om iets te zeggen betreffende een tekening en kreeg direct een vermaning van, hoe heet hij weer, de man die nu in de Krugerstraat woont in Hoboken en een boot(je) had.
Bepaalde mensen zullen wel de matrixkaarten met reed relais herkennen.
Toen was er ook nog serieuze werklading als ge die fabriek bekijkt.

Marc Driesen

Geen bekende gezichten gezien op het filmpje.
Na 51 sec, een matrixkaart met reed relais van de 2e generatie met kleinere reeds. (EAX-A1 werkte met reedrelais dubbel zo groot).  Waarschijnlijk  een matrixkaart van  EAX-A2PT  (kan ook van Prex zijn, maar dat weet ik niet)
Na 1 min, gedrukte kaart van kleiner formaat, met grote diskrete komponenten en transistors (nog geen chips), technologie van EAX-A1. Hetgeen getoond wordt is een kaart met 4 circuits (bvb 4 flip-flops of 4 gates).

Louis De Raedt:

Ik heb het filmpje bekeken en ziehier enkele opmerkingen:

Periode:  Het filmpje is blijkbaar gemaakt in het kader van de handel met Congo.  Men spreekt zelfs van een 50-jarige technische samenwerking “Belgo-Congolaise”!  Het is  ongetwijfeld in de zestiger jaren gemaakt.  Er zijn opnamen op een beurs of tentoonstelling en in het bedrijf.  Die laatste opnamen zijn zeker nog in Berchem.

Personen:  Behalve minister Harmel zie ik geen bekenden.   Ook de zwarte mannekes ken ik niet!

Producten:  Inderdaad Strowger (soms met zg. Schoonjanskaarten, de voorloper van printkaarten), EAX-A1 met o.a. matrixkaarten van zg. correeds, 800, vermoedelijk ook PREX, meetinstrumenten, verkeerslichten…

Opmerkingen:  Je merkt dat er nog veel personeel is, zowel arbeiders als bedienden (in de tekenzaal).  Ook nog veel “bobineersters”. Men heeft het filmpje knap gedigitaliseerd!

Ik denk ook dat het filmpje is gemaakt tussen 1966 en 1969 en wellicht is 1969 een goede gok…
En iemand van verkoop of marketing uit die tijd?...  Inmiddels 40 jaar geleden…  De meeste die “in charge” waren zijn ongetwijfeld overleden.
Bovendien was ik toen een echte “technieker” voor wie verkoop, financiën e.d. een ver van mijn bed show was.  Ik denk ook niet dat bijv.Jan Janssens, die toch nog 11 jaar ouder is dan ik, iemand zal herkennen. 
Van de meisjes/vrouwen in de fabriek zal het nog moeilijker zijn om iemand te herkennen: allemaal “illustere onbekenden” en inmiddels “opgelost” in de nevelen van de tijd… 

Erik De Cooman

Justin Bomboko en Pierre Harmel waren minister van BZ gemeenschappelijk tssn 66&68 dus moet het over een reportage gaan van een tentoonstelling in Congo kinshaha rond die tijd.

 Er wordt ook in vermeld dat we telefoon centrales van LUMUMBASCHI (Elisabethville) Bukavu  luluaburg hadden. Ik herinner me dat Leo Thijs in de jaren 90 daar nog eens is geweest om prospectie te doen om die opnieuw in dienst te stellen. (ze zaten oa vol kogel gaten.. en de weinige technici verdienenden geld door manueel verbindingen op te zetten , ze zetten dan de strowgers op de juiste combinatie manueel mits betaling. Die kaarten doen me denken aan een prex.

Weten we niet wie Kongo mannen waren? Die moeten meer weten. (Informeer es via Nico Meertens)

Ik weet ook nog dat tentijde van de Zairisering Frank Verellen ons agentschap aan de Congolese staat moest gaan verkopen.