In 2008 droegen de
"Vrienden van het ATEAmuseum" het ATEA erfgoed over aan het MAS. Een eerste geplande tentoonstelling ging spijtig genoeg niet door. In het najaar 2014 gaat er een mini expo Antwerpen telecomstad: van Telefoon tot Smartphone" door . |
|
De mini-expo 'Antwerpen telecomstad' concentreert zich rond ATEA, een Antwerps telecommunicatiebedrijf van het eerste uur. Voor deze expo in het kijkdepot buigen "De Vrienden van het ATEAmuseum" en de jongerenwerking 'MAS in Jonge Handen' zich over verleden en heden van de telefonie. Deze mini-expo toont aan dat de roots van de telefonie stevig verankerd liggen in Antwerpen.
In 1876 vindt de Alexander Graham Bell de telefoon uit. Wat begint als een pronkstuk in de woonkamer van rijke mensen, evolueert in het begin van de 21te eeuw tot een slim stukje design in bijna ieders handpalm. De evolutie van telefoon tot smartphone speelt zich voor een niet onbelangrijk deel in Antwerpen af.
Wie ‘Antwerpen’ zegt, zegt ‘haven’. Dat ontgaat ook de prille (Amerikaanse) telecommunicatie-industrie niet, die voor uitbreiding naar Europa lonkt. In 1882 wordt de Bell Telephone Manufacturing Company opgericht (in Antwerpen gemeenzaam ‘den Bell’ genoemd). Ongeveer tien jaar later volgt ATEA (Antwerp Telephone and Electric Works). Gedurende meer dan 100 jaar brengen beide bedrijven wereldwijd spitstechnologie aan de man. Op z’n hoogtepunt telt de sector zo’n 20.000 werknemers. Door globalisering zijn beide bedrijven ondertussen zwaar afgeslankt en opgegaan in een groter geheel.
‘Antwerpen telecomstad’ is een mini-expo in het Kijkdepot
van het MAS.
De objecten – historische en meer recente telefoontoestellen (zoals het
‘nationale toestel’ dat Bell en ATEA samen hebben ontworpen), handbediende,
analoge en elektronische telefooncentrales, telefonieonderdelen – plus alle
informatie die een verhelderend licht werpt op het tijdperk – zijn een gift van
‘De Vrienden van het ATEAmuseum’.
De ‘Vrienden’, een groepje oud-medewerkers van ATEA,
willen voorkomen dat de vruchten van hun harde werk en dat van hun collega’s
voorgoed verloren zouden gaan. Ze vonden in het MAS de ideale partner om hun
bedrijfscollectie te bewaren.
‘MAS in jonge handen’ gaat op zoek naar sporen van telecommunicatie vroeger – in
het pre-digitale tijdperk – én het digitale heden. Ze speuren naar
overblijfselen van ATEA in de stad. ATEA produceerde immers ook parlofoons,
verkeerslichten (een voorproefje
hier…)
Daarnaast geven ze hun frisse kijk op de zaak.
De tentoonstelling geeft de evolutie aan in 4 belangrijke periodes.
Daarnaast hebben we ook thema's ingewerkt zoals evolutie in centrales, in parlofonie, in bedrijfstelefonie, in tekstcommunicatie enz.
Op de MAS-boulevard kan je terug in de tijd vliegen in een oude telefooncel. In het Kijkdepot is de geest van het legendarische Antwaarpse icoon Joske Vermeulen overduidelijk aanwezig. Joske Wie? vragen jongeren en niet-Antwerpenaars zich wellicht af. Komen kijken én luisteren is ontdekken. En zo hoort dat op een tentoonstelling.
Gezien de tentoonstelling nogal beperkt is, wordt ook nog via multimedia één en ander getoond, zoals presentaties met telefoons in de verschillende periodes, maar bv ook ons legendarische film, waar de werking van een oude centrale ludiek wordt verteld aan de hand van het Franse liedje "Madame de La Marquise"
Er is ook een PC waar enkele "sketches" getoond worden, waarin de telefoon een belangrijke rol speelt
MAS | Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
.De mini expo gaat door in het Kijkdepot van het MAS, dat op de tweede verdieping van het MAS ligt. Ga het kijkdepot binnen, sla 2 keer rechts af, en je komt zo op deze mini expo.
Open alle dagen - behalve maandag - van 10 tot 17 uur. Toegankelijk van 19 oktober 2014 tot 8 februari 2015.
Gratis
Op zaterdag 18 oktober 2014 hadden we de vernissage van deze tentoonstelling, met een 50 tal mensen van ATEA + partner waren aanwezig. Enkele foto's hier.
Reacties kan u hier zien
Zie hier
Zie hier
terug naar de vrienden van het Ateamuseum
laatst gewijzigd op 13/01/23 door Jan Verhelst