De archieven van de Banque d'Outremer over Atea

In het rijksarchief vond ik de archieven over ATEA van de huisbankier de 'Banque d'outremer"., die blijkbaar de boeken controleerde vanaf ongeveer 1911 tot de overname door Britten/Amerikanen in 1926.

ATEA briefhoofd

Eén van de dingen die me direct opvielen is de ATEA briefhoofding, die typisch was voor de tijd:

klik op een foto om ze te vergroten
1911 1912 1913 1922 1923

ATEA telefooncentrale geleverd aan de Banque d'Outremer in 1911

In de archieven zit heel wat correspondentie over de (handbediende) telefooncentrale die ATEA in 1911 levert aan zijn huisbankier.

Het moest een "commutateur" zijn voor

Een bijzondere periode: de eerste wereldoorlog

Hieruit leerde ik twee "nieuwe"" dingen

  1. uit de financiele resultaten van de oorlogsjaren komen nog altijd landen als Italie, Griekenland en zelfs Engeland tevoorschijn met beduidende cijfers.
  2. Met woorden zoals "Requisitions" "Beschlagnahmestelle",  "Afufnahmebogen" enz door de "Kaiserliche Deutsche Verwaltung" bleek dat verschillende organisaties van de Duitse bezetting het bedrijf vele dingen hebben "afhandig gemaakt, zoals

Hier enkele lijsten:

       

Er werden ontvangstbewijzen gemaakt, maar ik heb nergens gezien dat de waarde van bijna 900.000 Belgische Frank door de bezetter ooit betaald zijn geworden. Door beperking in tijd en beperking in boekhoudkundige kennis heb ik ook niet gezien dat dit na de oorlog gecompenseerd werd.

De overname in 1926 door de Brits/Amerikaanse holding

Ik had gehoopt ook iets terug te vinden van hun engagement in het Grieks telefoonnetwerk, en de daarop aansluitende overname door de Brits/Amerikaanse holding, maar helaas dat zat niet in dit archief van de bank. Op de keeper beschouwd vond ik hier vooral de archieven van de financial controller, een zekere Raoul Depas, die zich bezig hield met het dagdagelijkse controlewerk, en minder met het beleid.
Wellicht moet ik de archieven zoeken van president Adolphe Stoclet om over de overname iets terug te  vinden. Maar op het eerste zicht zitten die niet in een publiek archief!

Terug naar de vrienden van het Ateamuseum


laatst gewijzigd op 14/09/13 door Jan Verhelst