In de periode 1971/72 verhuisde ATEA naar Herentals, wat voor de toenmalige werknemers een belangrijke stap was. Werken in een nieuwe fabriek, in een totaal nieuwe omgeving, en transport met autobussen.
Enkele maanden geleden is gecommuniceerd dat Nokia, die de "honneurs" van Siemens heeft overgenomen qua publieke telecommunicatie, de firma Alcatel-Lucent heeft overgenomen. In Alcatel-Lucent zitten de erfgenamen van het vroegere BTMC, onze "concurrent" op de Belgische markt.
In België werd besloten om de vestigingen van Nokia in Herentals en in Mechelen over te brengen naar de gebouwen van het voormalig Alcatel-Lucent in Antwerpen. Dit gebouw is terug te vinden op het Kievitplein, achter het Centraal Station in Antwerpen.
Zodoende hebben sinds enige tijd 101 mensen een nieuwe werkstek in Antwerpen. Als ik me niet vergis heeft Nokia Antwerpen in december 2016 in het totaal ongeveer 1300 werknemers.
De mensen, die naar Antwerpen verhuisd zijn, hebben een afscheidsviering gehad in de befaamde taveerne Wolfstee, waar Ateanen dikwijls vertoefden. Een kleine vijftigtal Nokianen namen deel aan de spaghettiavond. Hiermee sloot men symbolisch het verblijf in Herentals af.
Presentatie: de cirkel is rond
Bell, of beter BTMC is als één bedrijf begonnen in Antwerpen in 1882. 10 jaar later werden enkele directieleden aan de deur gezet, die prompt ATEA hebben opgericht. ATEA is altijd in de schaduw van BTMC blijven lopen, doch had nagenoeg hetzelfde verloop zoals verkocht worden aan andere bedrijven e.d. Na 134 jaar zijn ze terug bijeen.
Een bloemlezing van de foto's vindt u hier.
Daarnaast heb ik ook kort de reeds lang bestaande presentatie toegelicht, die gemaakt werd als antwoord op de vraag "bestaat den atea nog?".
Is er nu niks meer over in Herentals?
Wat vroeger ATEA was, dat intussen NOKIA was geworden is dus nu weg in Herentals. Dat wil niet zeggen dat alle "erfgenamen" van ATEA verdwenen zijn uit Herentals. Er zijn immers nog drie andere firma's aanwezig, die "delen" van hen vroegere ATEA "geërfd" hebben:
terug naar de vrienden van het Ateamuseum
laatst gewijzigd op 13/07/22 door Jan Verhelst