Afscheid van Herentals

Wat voorafging

In de periode 1971/72 verhuisde ATEA naar Herentals, wat voor de toenmalige werknemers een belangrijke stap was. Werken in een nieuwe fabriek, in een totaal nieuwe omgeving, en transport met autobussen.

Enkele maanden geleden is gecommuniceerd dat Nokia, die de "honneurs" van Siemens heeft overgenomen qua publieke telecommunicatie, de firma Alcatel-Lucent heeft overgenomen. In Alcatel-Lucent  zitten de  erfgenamen van het vroegere BTMC, onze "concurrent" op de Belgische markt.

In België werd besloten  om de vestigingen van Nokia in Herentals en in Mechelen over te brengen naar de gebouwen van het voormalig Alcatel-Lucent in Antwerpen. Dit gebouw is terug te vinden op het Kievitplein, achter het Centraal Station in Antwerpen.

Zodoende hebben sinds enige tijd 101 mensen een nieuwe werkstek in Antwerpen. Als ik me niet vergis heeft Nokia Antwerpen in december 2016 in het totaal ongeveer 1300 werknemers.

Afscheidsfeest

De mensen, die naar Antwerpen verhuisd zijn, hebben een afscheidsviering gehad in de befaamde taveerne Wolfstee, waar Ateanen dikwijls vertoefden. Een kleine vijftigtal Nokianen namen deel aan de spaghettiavond. Hiermee sloot men symbolisch het verblijf in Herentals af.

Presentatie: de cirkel is rond

Klik op deze foto om ze te vergroten Men had mij als "ATEA-historicus" ook gevraagd, en ik heb dan van de gelegenheid gebruik gemaakt om een presentatie te geven rond de merkwaardige gelijkenis van de geschiedenis van zowel Bell als ATEA,, die zeer gelijklopend was. Met dat verschil dat "den Bell" ongeveer 5 keer groter was. Grote broer dus.

 Bell, of beter BTMC  is als één bedrijf begonnen in Antwerpen in 1882. 10 jaar later werden enkele directieleden aan de deur gezet, die prompt ATEA hebben opgericht. ATEA is altijd in de schaduw van BTMC blijven lopen, doch had nagenoeg hetzelfde verloop zoals verkocht worden aan andere bedrijven e.d. Na 134 jaar zijn ze terug bijeen.

Een bloemlezing van de foto's vindt u hier.

Daarnaast heb ik ook kort de reeds lang bestaande presentatie toegelicht, die gemaakt werd als antwoord op de vraag "bestaat den atea nog?".

Is er nu niks meer over in Herentals?

Wat vroeger ATEA was, dat intussen NOKIA was geworden is dus nu weg in Herentals. Dat wil niet zeggen dat alle "erfgenamen" van ATEA verdwenen zijn uit Herentals. Er zijn immers nog drie andere firma's aanwezig, die "delen" van hen vroegere ATEA "geërfd" hebben:

terug naar de vrienden van het Ateamuseum


laatst gewijzigd op 13/07/22 door Jan Verhelst