Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: tentoonstelling

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat:  Bonaparte aan de Schelde

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: ZONDAG 2 juni  2013, 14:15 u

4..Waar : Museum aan de Stroom
                  Hanzestedenplaats 1
                  2000 Antwerpen

Kost: 

Voor NSN werknemers in actieve dienst en 1 persoon die hem/haar vergezelt: 5 euro per persoon

Voor alle anderen : 10  euro per persoon

In deze prijs zit ook een bijdrage voor een deskundige gids.

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 19 april 2013. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.
Bart Vandeputte, Alex Sauwens, Dirk  Verbeek,  en Jan Verhelst

Waarover

Antwerpen is tussen 1794 en 1814 onder Frans bestuur. Die korte periode heeft een grote impact op de Scheldestad en het leven van de sinjoren. Zeker wanneer Napoleon zich vanaf 1803 met de zaak gaat bemoeien.
De kleine korporaal heeft grote ambities. Hij geeft Antwerpen een cruciale plek binnen zijn Europese veroveringsplannen. Het wordt de belangrijkste oorlogshaven van zijn keizerrijk. En zie: alles verandert. De haven telt na twee magere eeuwen weer mee in de wereldhandel. Ze floreert en breidt uit.
Wat hebben de Fransen gerealiseerd? Wat waren ze nog van plan? En hoe hebben die 20 jaar Frans bestuur de dynamiek en de aanblik van de havenstad veranderd? ‘Bonaparte aan de Schelde’ puzzelt de bijzondere erfenis samen aan de hand van schilderijen, prenten, kaarten, scheepsmodellen en archiefstukken.

Den hoed
Op 23 maart opent de nieuwe tentoonstelling 'Bonaparte aan de Schelde'. De hoed van Napoleon is alvast gearriveerd vanuit Monaco en heeft al een plaats gekregen in het MAS.

Van de collectie hoeden die Napoleon Bonaparte ooit in zijn kast had liggen, zijn er twee overgebleven. Eén daarvan wordt binnenkort getoond in de tentoonstelling 'Bonaparte aan de Schelde', die de deuren opent op 23 maart.
Napoleon Bonaparte had de gewoonte om op zijn reizen een tiental hoeden mee te nemen. Bij zijn verbanning naar Sint-Helena in 1815 mocht Napoleon maar vier hoeden meenemen. Van het exemplaar dat het MAS in bruikleen heeft bestaan twee originele modellen. Eén is in het bezit van de collectie Malmaison. Het exemplaar in het MAS maakt deel uit van de prinselijke collectie van Monaco.
De hoed werd omstreeks 1810 gemaakt door het Parijse couturierhuis Poupard & Delaunay. De Bicorne stijl werd gedragen vanaf het einde van de 18de eeuw tot begin 20ste eeuw. Napoleon droeg het hoofddeksel op zijn sterfbed in 1821.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L5WcXQPDFVE

Zie ook www.mas.be