Beste kul & tuur mensen,

Er wordt een nieuwe activiteiten georganiseerd, aard: tentoonstelling

   Wat Waarover Wanneer Waar kost Afsluitdatum betalen 

Wat:  De Etrusken  – Una storia particolare

2. Waarover:

Zie hier voor meer info

Wanneer: ZONDAG 23 juni  2013, 14:15 u

4..Waar : Gallo Romeins Museum
                   Kielenstraat 15
                   3700 Tongeren

GPS coördinaten zijn: N 50°46'52.74'' – E 5°27'59.10''(één uur rijden vanuit Antwerpen)

Kost: 

Voor NSN werknemers in actieve dienst en 1 persoon die hem/haar vergezelt: 5 euro per persoon
Voor alle anderen : 8 euro per persoon.
In deze prijs zit ook een bijdrage voor een deskundige gids.

6. Inschrijvingen

worden ingewacht tot 30 mei 2013. Stel niet uit tot morgen als je vandaag kan storten!!

7. Hoe Inschrijven

ENKEL door te betalen via overschrijving
Als u mee wil, stort u het verschuldigde bedrag op bankrekening 414-3296101-77 van Atea Kul & Tuur, Fortstraat 28, 2640 Mortsel, met als vermelding de dat(um) (a) van het (de) evenement(en), en het aantal personen. Als de betaling gebeurt vanaf een rekening met een andere naam, gelieve dan uw naam als commentaar mee te geven . .
In geval van overboeking geldt de volgorde van binnenkomen van de overschrijving op de bank.

Bart Vandeputte, Alex Sauwens, Dirk  Verbeek,  en Jan Verhelst

Waarover

Van 16 maart tot 25 augustus zoomt het Gallo-Romeins Museum in op de Etrusken. Die leefden in centraal-Italië, lang voor de Romeinen. De tentoonstelling De Etrusken – Una storia particolare’ vertelt het fascinerende verhaal van hun vergeten cultuur.

Typisch Etruskisch

De Etrusken zijn vanaf de 8ste eeuw v.Chr. actief in een overzees handelsnetwerk. Exotische goederen beïnvloeden hun cultuur. Uit de Griekse wereld en het Nabije Oosten komen ook allerhande vaklui naar Etrurië.
De Etruskische elite omarmt de nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking komt. Godsdienst, architectuur en kunst maar ook festiviteiten en levensstijl worden op Grieks-oosterse leest geschoeid.
Maar de Etrusken verloochenen hun eigen tradities niet. Hun cultuur is een eigenzinnige mix van eigen elementen én externe invloeden. De objecten op de tentoonstelling maken u dat keer op keer duidelijk

   

Bijzondere voorwerpen

350 voorwerpen geven u een mooi overzicht van de Etruskische cultuur. Heel wat objecten komen uit prestigieuze Italiaanse musea.
Er is aardewerk in vele stijlen en vormen, zoals een bijna levensgrote waterkruik met oriëntaalse beschildering. Grote bekkens op driepoten, bestemd voor de rituele consumptie van wijn, maken deel uit van
volledige serviezen.
Een ereplaats krijgen juwelen versierd met ragfijne gouddraad en ranke krijgersbeelden in brons. Opmerkelijk zijn ook tufstenen askisten met scènes uit de Griekse mythologie.
Absolute top zijn de sierstukken uit het befaamde Regolini-Galassi-graf. Dat is een uitzonderlijk rijke tombe uit de 7de eeuw v.Chr. Maar ook de andere objecten zijn vooral grafgiften van elites en dus van hoogstaande kwaliteit.

 

Zie ook http://galloromeinsmuseum.be/tijdelijke-tentoonstellingen/de-etrusken---una-storia-particolare