Atea - Candlestick

Zoals de meeste andere fabrikanten, had ook ATEA in de jaren 1920 een telefoon in de vorm van een "candlestick". een concept waarbij de bel extern wordt geplaatst, zodat de vormgeving zich primair op de telefoon kan richten. Een candlestick doet mij onwillekeurig denken aan Al Capone films.

We hadden nog nooit een ATEA exemplaar "in het echt" gezien, enkel een cataloog entry; Naar goede oude ATEA gewoonte, bestond deze in verschillende versies: één met kiesschijf, en één zonder kiesschijf.

Fragment uit de ATEA cataloog : "Postes et commutateurs telephoniques à batterie centrale (système manuel et automatique)" van einde jaren 1920.

klik op de foto om deze te vergroten

 Via onze vroegere collega Marc Van Dooren kwamen we in contact met  Louisette Van de Wauwer, die over een ATEA candlestick beschikte. Naar aanleiding van een tentoonstelling mochten we het toestel lenen.  Na telefonische afspraak mocht ik het toestel gaan afhalen. Ik voelde me kinderlijk opgewonden, net als een kleine jongen die zijn Sint Niklaas geschenk zou krijgen (in dit geval gaat het over "lenen"). Het toestel zag er prachtig uit, ik heb meteen enkele fotos gemaakt.

Klik hier voor de foto's!

Bij een eerste indruk lijkt het me dat ATEA, na de overname door de Brits-Amerikaanse holding in 1926 deze telefoon in licentie bouwde. Trouwens een Automatic Electric cataloog van 1928 geeft een gelijkaardige telefoon:

Fragment uit de Automatic Electric cataloog : "Subscribers' Station Equipment, Engineering Bulletin 302 " van april 1928.

klik op de foto om deze te vergroten
Echter bij nauwkeurig bekijken van de kiesschijf, ziet men dat het ATEA toestel niet de typische      "Dial no 24" gebruikt van Automatic Electric, die ATEA zeker vanaf de jaren 1930 aanwendde. Deze "Dial no 24" is duidelijk wel aangewend op de Automatic Electric telefoon.

klik op de foto om deze te vergroten
Op een foto wordt verwezen naar "patent 178936". Dit is een verwijzing naar een Brits patent van een kiesschijf van Siemens Brothers. In het ATEA archief hebben we een contract uit augustus 1925, waarbij ATEA de Siemens Brothers kiesschijf in licentie mag maken, mits betaling van royalties.

klik op de foto om deze te vergroten
Het ATEA logo op de kiesschijf heeft een "platte" telefoon hoorn, dat is eerder de vroegere jaren 1920. Dan rijst de vraag: zou ATEA wellicht voor de overname door de Brits/Amerikaanse holding candlesticks gemaakt hebben? Op de lijst van telefoons van Siemens Brothers vind ik geen "candlestick".  Een mysterie?

klik op de foto om deze te vergroten


laatst gewijzigd op 24/05/12 door Jan Verhelst