De Skeleton of Eiffeltower telefoon

In zijn beginperiode heeft ATEA tijdelijk telefoons van Ericsson nagebouwd, om de 'stiel' te leren. Dit hebben we beschreven in "fragmenten uit de ATEAgeschiedenis.

Een belangrijke telefoon van Ericsson, de zogenaamde skeleton of Eiffeltower telefoon, is zowat de eerste telefoon die microfoon en "hoorstuk" in één geheel bracht, de zogenaamde "microtelefoon", zoals we dat later noemden. Ook deze telefoon hebben wij in licentie gemaakt, we vinden hem terug  in catalogi van rond 1900 als "telefoon 1064".

 

Klik op een foto om deze te vergroten

 

In een prijslijst anno 1900 vinden we volgende beschrijving:

Een gewone arbeider verdiende in die periode 0,27 Frs per uur.

Mijn australische "soulmate" Bob Estreich heeft dit type telefoon, die niet alleen door Ericsson, maar door ontelbare andere fabrikanten is gefabriceerd, uitvoerig beschreven, zie: http://www.bobsoldphones.net/Pages/Skeletal/Skeletal.htm

In die lijst van fabrikanten zal je bv ook ATEA vinden. We hebben nooit een dergelijke telefoon gezien. In februari 2011 blijkt er op ebay Duitsland een dergelijke telefoon te zijn aangeboden, die echter astronomische prijzen heeft gehaald van meer dan 1500 euro.

De eigenaar was wellicht een doorwinterd telefoonverzamelaar, maar als macro- fotograaf scoort hij niet goed. Omwille van het unieke van deze telefoon van ATEA geven we hier zijn fotos weer.

Een andere webiste heeft een prachtig exemplaar : zie http://www.mirz.homepage.t-online.de/sa/seite58.htm