La Téléphonie Industrielle

Enige tijd geleden kreeg ik van Carlos Bekaert een mail: ken je de firma "La Telephonie Industrielle"? Ik heb hier een houten telefoon op de kop getikt, waarvan de telefoonhoorn duidelijk een Atea uitzicht heeft.

Een zoektocht op internet gaf vrij vlug resultaat. Er was inderdaad een firma "La Téléphonie Industrielle", zelfs twee. Eentje in Parijs, en een andere in Brussel, opgericht in 1925 door een "ingénieur Bruxellois", een zekere Paul Van Bever. Het bedrijf zou opgegaan zijn in een groter geheel (waar heb ik dit nog gehoord?) dat ASCOM heette.

Het was een zondagavond en ik stuurde een mail naar ASCOM met de vraag of er nog info was van La Téléphonie Industrielle. De volgende morgen om 10:00 u kreeg ik een mail van Fabienne Van Bever, de kleindochter van de stichter, die nog steeds in het bedrijf, gesticht door haar grootvader Paul Van Bever , actief was. Zij bracht mij in contact met haar 80-jarige vader Louis Van Bever, die van 1954 tot 1997 in het bedrijf actief was geweest.

Louis Van Bever ontving ons (zijnde Carlos Bekaert, Karel en Jan Verhelst) hartelijk, en vertelde enthousiast over het familiebedrijf. En voor het MAS kregen we wat telefoons mee uit zijn persoonlijke verzameling.

Hier vindt u de geschiedenis van La Téléphonie Industrielle, die blijkbaar omstreeks 1930 componenten inkocht bij ATEA.

klik op een foto om te vergroten
       

terug naar de vrienden van het Ateamuseum


laatst gewijzigd op 01/11/13 door Jan Verhelst