ATEA op de wereldtentoonstelling van 1894

In 1885 was er in Antwerpen een wereldtentoonstelling. Wegens groot succes werd die in 1894 herhaald. België stond in die periode aan de top van de economische expansie, en de wereldtentoonstelling (na Parijs 1889, Chicago 1893) was daar een exponent van.

 Naast de plaatsen van "vermaak", en geschiedenis (er was bv een "oud-Antwerpen" opgericht, waar neringdoenders zaken deden in historische huizen, er was een poesjenellentheater enz.) waren er ook vele exposities, congressen en professionele beurzen. Een cataloog hebben we daarvan teruggevonden.

 

 

klik op een afbeelding om ze te vergroten
Cover   afdeling
"Télegraphie et Teléphonie"
  Galérie des machines et de l'électricité  

Er zijn heel wat comités opgericht met ronkende namen.  Ik vermoed dat iedereen met iets of wat naam een plaats mocht bekleden in één van die comités. In het comité d' Electricité vinden we "de Casenave, ingénieur civile, Anvers". Dat was één van de directeurs van Atea.

In de tentoonstelling die die Belgische industrie weergaf, was er in de afdeling "Electricité" een sectie 29 "Télégraphie et Teléphonie. Naast BTMC en ATEA waren er verschillende toeleveringsbedrijven voor “paratonnères” (bliksemafleiders?) , kabels, bellen enz.
Voor ATEA stond er hetvolgende:

 Daarnaast was er ook een "Galérie des Machines et de l'electricité". Hoewel het bedrijf amper 2 jaar oud was (opgericht op 11 april 1892) was ATEA present op de twee locaties. Wat er exact op hun stand stond, weten we niet. Maar wellicht was dit voor hen een startpunt voor internationale expansie, door veelvuldige contacten. Was het wellicht door een contact op deze tentoonstelling dat "the Antwerp Telephone and Electrical Works reeds in 1895 handbediende centrales leverde aan  de "Sociedad de Teléfonos de Madrid" in Spanje? 

Het was allleszins een dynamisch bedrijf!

Terug naar Merkwaardige producten/publicaties gevonden


laatst gewijzigd op 13/01/12 door Jan Verhelst