Atea "snuisterijen"

Klik op de foto om de bijhorende uitleg te zien
Benaming ATEA TSF Atea "Buvard" Atea vloeipapier
Oorsprong  Brecht Bostyn
en Leon Scheyvaerts
www.delcampe.net Marc Van Dooren
Tijdperk jaren 1920 rond 1950 rond 1950

ATEA TSF

  In de jaren 1920 deed ATEA aan product diversificatie  en werd toeleverancier van "Téléphonie Sans Fils" (TSF), of voor radio amateurs. De ene illustratie komt uit het eindwerk van Brecht Bostyn (1), het andere kreeg ik van Leon Scheyvaerts van de radioclub uit olen. 68 Frank in de jaren 1920 was wel een bom geld!
Oorsprong Brecht Bostyn Leon Scheyvaerts  
  Klik op deze foto's om ze te vergroten  

(1) De ontluiking, opkomst en bloei van de Belgische radio-elektrische nijverheid en omroep in het interbellum (1919-1939), door Brecht Bostyn

Buvard

Op de veilingwebsite voor verzamelaars  http://www.delcampe.net  (vooral postkaarten e.d.) werd onlangs een "atea buvard" aangeboden. Men liet een foto zien, maar niet van de hele "buvard", om zichzelf niet uit de markt te prijzen.
Dit exemplaar focust zich op ATEA als marktleider in meetinstrumenten. Ik schat dat deze in de jaren 1940/50 is gemaakt. Wat is nen "buvard"? Kort antwoord: een vloeipapier.
Bedienden hadden op hun bureau een vloeipapier liggen, om inkt op te vangen, dat men eventueel gemorst had bij het schrijven met een vulpen.
klik op deze foto om ze te vergroten

Atea vloeipapier

Een relatiegeschenk van rond 1950. Nadat men een brief had geschreven met inkt, moest men die 'afdoppen", met bv dit attribuut. Het handvat is in de vorm van een ATEA-telefoonhoorn die toen standaard was. Alleen is de hoorn wel wat kleiner dan de echte hoorn, zie tweede foto.
We hebben dit gekregen van Marc Van Dooren.
klik op deze foto om ze te vergroten

terug naar de vrienden van het ATEAmuseum


laatst gewijzigd op 29/01/19 door Jan Verhelst