Installatie van een Systeem 8000 in het Musée du Téléphone in Petitvoir bij Neufchateau

Einde jaren 1970/begin jaren 1980 had ATEA een electronisch sleutelsysteem, het zogenaamde systeem 8000 voor KMO's en zelfstandigen. In Belgie werd dit aan de man gebracht via de RTT, in Nederland via de PTT.

Telefoonverzamelaar Stefan Biesemans uit Hever  had zo een systeem, en wilde dat opstellen in het telefoonmuseum in Petitvoir, bij de sympathieke Emile Thinès, voormalig RTT/.Belgacom medewerker.  Eén probleem : zijn systeem 8000 werkte niet meer.

Ex-Ateanen Hugo Bes en Leo Van Camp, die beiden als ontwerper mee aan de wieg hebben gestaan van dit eerste electronisch keysysteem, waren bereid gevonden deze centrale  terug aan de praat te krijgen.   DIt duo is niet alleen in geslaagd de voeding te herstellen, werkende en niet werkende kaarten uit te sorteren, en een bepaald type van kaart te herstellen. Er werden daarvoor heel wat IC's vervangen en op pootjes gezet.

Het geheel is nu opgesteld in het museum in Petitvoir, met  een wandtoestel, een tafeltoestel, een handenvrij toestel en nog een tafeltoestel aan de andere kant van het museum. Als "verwijderd" toestel staat er een ATEA a66 opgesteld;

ATEA komt  er nu wat méér mee op de voorgrond en nu kunnen bezoekers van het museum toch iets uitproberen.

Op de foto hieronder de fiere museumuitbater Emile Tines aan het systeem.

klik op de foto om te vergroten

 
Van harte dank aan Hugo en Leo! En uiteraard aan Stefan.
terug naar de vrienden van het Ateamuseum

laatst gewijzigd op 02/05/13 door Jan Verhelst