Telefoons van installateur Frans Verwimp

Uitleg

Augustus 2010:
Ik had via via een seintje gekregen van Frans Verwimp, een gepensioneerd installateur, dat hij "zijn kelder leegmaakte". Hij zou een aantal posten 600 hebben plus enkele andere dingen. Vandaag daargeweest, en een autokoffer vol meegekregen

- 3 verschillende type post 600, onder ander n met een aparte module voor 4 buitenlijnen. En post 600, gebouwd "gte atea", dus jaren 1970 (ik wist niet dat we toen nog post 600 maakten, maar Frans kon mij dit bevestigen). Doch de hoorn is "verschenen". Dit is typisch voor posten gemaakt  rond 1970 (ABS plastiek)
Willy Rummens hierover: Het "verkleuren" van kunsstofmateriaal is niet vreemd;
onder invloed van zonnelicht (UV) is dit altijd mogelijk. Vooral als de onderdelen van een toestel uit verschillende kunststof vervaardigd zijn (met aanvankelijk dezelfde kleur), merkt men dit effect veel gemakkelijker op. In het geval van deze "600" is dat blijkbaar zo
- twee posten huistelefonie jaren 1920, de eerste keer dat ik dat type zie in realiteit, met dat "mondstuk" op de hoorn. Zij hebben ook een "push to talk" button.
- enkele andere posten zoals enkele posten RTT jaren 1950,
- ATEA posten van de jaren 1930
- verder nog enkele posten RTT 1972, sommige is de plastiek verschenen. Verder nog een hele lange draad "pluchen" telefoondraad, waarmee andere toestellen kunnen worden gerepareerd, enkele losse hoorns, een generator, enz. Ook een originele kiesschijf ATEA in een originele ronde verpakking.

Wij danken Frans van harte voor deze gift, die intussen is ingeklaard in  het MAS-depot.

Foto's

Zie http://www.kulentuur.be/ateamuseum/fotos/20100829_verwimp


laatst gewijzigd op 06/01/12 door Jan Verhelst